Oznaczanie temperatury kroplenia

Oznaczanie temperatury kroplenia smarów jest ważnym badaniem, którego wyniki są wykorzystywane zarówno w ramach kontroli jakości jak i do identyfikacji produktu.
Temperatura kroplenia to najniższa temperatura, w której smar, w podgrzewanym znormalizowanym urządzeniu zaczyna przybierać postać płynną. Do oznaczenia temperatury kroplenia stosuje się aparat Ubbelohode’a. W przypadku, gdy badany produkt nie spływa kroplami, lecz w postaci cylindrycznego słupka, wówczas za temperaturę kroplenia należy przyjąć temperaturę, przy której wysunięty słupek osiągnie dno probówki.

 

Temperatura kroplenia zależna jest w zasadniczy sposób od rodzaju zagęszczacza, technologii jego produkcji i sposobu otrzymywania smaru. Jej wartość w przypadku smarów wapniowych wynosi orientacyjnie 90–100°C, smarów litowych: 190–200°C, natomiast smarów polimocznikowych oraz smarów kompleksowych – powyżej 250°C. Smary z zagęszczaczem bentonitowym i krzemionkowym nie posiadają temperatury kroplenia.

Temperatura kroplenia nie określa maksymalnej temperatury stosowania smarów. Maksymalna temperatura ich pracy ograniczona jest odpornością termooksydacyjną oleju i kształtuje się zwykle od kilkudziesięciu do ponad 100°C poniżej temperatury kroplenia.

LUBRINA
al. Piłsudskiego 141, 92-318 Łódź
telefony: +48 42 676 77 99, +48 42 676 77 90
fax: +48 42 676 77 90; e-mail: biuro@lubrina.pl

 

Polityka prywatności | created by A4 Studio